Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 



Vraag 53 – Propolis

Beste,
Heb in meerdere artikels gelezen dat ook propolis aan duiven kan gegeven worden. Daar ik alles zo natuurlijk mogelijk wil houden, zou ik willen weten of er soms collega melkers zijn die mij raad zouden kunnen geven van: hoe vaak per week en hoeveel druppels per liter water ik mag toedienen en zo ja, mag dit ook tijdens de rui?
Groetjes JT

Update 1

Dag Hans,
Hierbij een reactie op de vraag over propolis.

Als broekie van 12 kwam ik aanraking met bijen en vanaf die tijd heb ik altijd bijen gehad. In het begin leren en dat was best moeilijk met in mijn ogen de toen nogal conservatieve imkers en later zelfs professioneel in binnen- en buitenland. Heb geïmkerd met nu 5 volken tot wel 3000 in mijn jongere jaren. Honing is nooit mijn hoofdverdienste geweest van de bijen, ik deed meer andere dingen zoals propolis.
Propolis halen de bijen van knoppen van bomen, struiken en planten, vooral de populier heeft nogal de naam en die stonden er dan ook altijd in de omgeving waar ik mijn bijen had staan. De bijen gebruiken het om kieren en gaten te dichten en het heeft een sterk bindend karakter. Bij koude is het hard en brokkelig, bij warmte taai en komt er althans voor mij een fijne geur vanaf. Het lost niet op in water en als je het in je kleren krijgt is het bijna ondoenlijk het er weer uit te krijgen. Ook op je huid is dat lastig, maar met terpentine lukt het wel. Voor de meeste imkers is het moeilijk om propolis zuiver te oogsten en dan moet je om het te kunnen gebruiken er een tinctuur van maken met behulp van alcohol. Zuivere propolis in je waterbak donderen ligt er na 10 jaar nog steeds hetzelfde in.
Welke verhoudingen je moet gebruiken etc., weet ik niet voor duiven, heb wel wat geëxperimenteerd, maar kan niet zeggen wat wel hielp of niet. Daarom ben ik er mee gestopt al heel lang geleden want zag geen verschil tussen die afdelingen die het niet kregen en die het wel kregen. Mochten er nog gerichte vragen zijn hoor ik het wel.
Groetjes,
Frits

Update 2

Van Hans komt er een beschrijving zoals die door DOFO Natuurprodrukten op de markt wordt gebracht
 onder de naam Propolis Super:
Mensen: 15 druppels in sap of water
Dieren: 10 druppels op 1 liter drinkwater

Reactie:
Vraag me af hoe deze beschrijving in verhouding staat tot hetgeen Frits in Update 1 aangeeft: ´
Zuivere propolis in je waterbak donderen ligt er na 10 jaar nog steeds hetzelfde in.’ Is er dan sprake van tinctuur?
Zou fijn zijn als we een reactie hierop kunnen krijgen van de aanbieder, DOFO.

Update 3

Dag Hans,
Ik ben geen DOFO, maar wil wel even reageren.
Zoals ik al schreef zuivere propolis lost niet in water op, dus moet je er een tinctuur van maken met alcohol. De voornaamste werking dat aan propolis wordt toegeschreven is ontsmetting en laat dat nu net ook de belangrijkste werking zijn van die alcohol. Dus wat er ook gebeurt, wat moet je daarvan toeschrijven aan propolis?
Groetjes,
Frits


Reactie:

Beste mensen,
Reeds vele vele jaren geleden was er al aandacht voor propolis in de rubriek van Martijn. Meningen van toen lezen? Klik hier.
Vragen? Laat het weten en we gaan er hier mee verder.




Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 
Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.