Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 



2020 – 8 Geen eieren

Goedenavond,

Ondanks dat mijn duiven goed op gewicht zijn en aan de mest niks mankeert, prima voer, mineralen etc. krijgen, komen ze niet met eieren.
Alle broedschotels zijn gevuld met stro, tabakstelen etc.
Duiven vliegen meerdere keren per dag hun rondje voor zover dat mogelijk is.
Ze zitten zonder gevechten allemaal mooi in hun broedhok, wat kan er loos zijn?
Met vriendelijke groet,
Nico

Update 1

Een eerste reactie verwijst naar een artikel van Dr. van der Sluis dat te lezen is op www.duivenvlucht.nl
Het eerste stuk luidt:
“Het is alweer februari en we hebben nog steeds geen winter gehad. De duiven vinden het niet erg en de kweek verloopt op veel hokken soepel. Echter voor de algehele toestand van onze natuur zou het goed zijn als er toch nog een vorstperiode zou komen. Veel klein ongedierte (insecten en kleine knaagdieren) zal dan bezwijken wat een positieve invloed heeft op het evenwicht in de natuur.
Ondanks dat de kweek op veel hokken soepel verloopt zijn er altijd een aantal problemen die zich voor kunnen doen tijdens de kweek. De meest voorkomende problemen bespreken we in deze editie van ‘Doktersraad’.
Om te beginnen krijgen wij in de praktijk toch ieder jaar weer een aantal maal de vraag waarom sommige duiven ondanks dat de koppeling soepel verloopt dan toch geen eieren leggen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De eerste en ook meest voorkomende oorzaak is overgewicht. Aan het einde van de rui-periode krijg ik vaak duiven in handen die veel te zwaar zijn. Nu is een klein beetje te zwaar in de winter niet zo heel erg. Echter wanneer de duiven dusdanig aanvetten dat de huid en het weefsel tussen de huid en de spieren geel van het vet gaat kleuren is dit schadelijk voor de algehele gezondheid van de duif. Wanneer zulke vette duiven (vooral de duivinnen) gekoppeld worden gaat het mis. Tijdens het ‘drijven’ van de doffers achter de duivinnen krijgt de duivin soms niet de kans om normaal te eten. Bij dergelijke vette duiven wordt dan het overtollige vet in zeer snel tempo afgebroken. Zo snel zelfs dat het normale metabolisme van de duif verminderd werkzaam is. Men noemt dit ook wel een negatieve energiebalans. Door deze negatieve energiebalans worden de hormonen die voor de vrijgave van de eicellen nodig zijn soms onderdrukt waardoor het proces van het leggen van eieren verstoord wordt! Een ander gevolg van te vette duivinnen kan zijn dat de geproduceerde eieren kleiner dan normaal zijn. Wanneer het te lang duurt voordat een duivin legt (max. 21 dagen) kunt u een kunsteitje in de schotel leggen of de duivin wegnemen en een 3-tal weken apart zetten. In hardnekkige gevallen willen wij in de praktijk nog wel eens een hormoonbehandeling toepassen om de duivin toch nog wat eieren te laten leggen.”


Update 2

Hallo Hans,
Hierover mijn idee:
Normaal gesproken, bij een goede voorbereiding, moeten de duiven toch met een dag of 10/12, met eieren komen. Een goede voorbereiding wel te verstaan.
Allereerst adviseer ik met enkele duiven en een mestmonster, naar een goede duivendierenarts te gaan, en de duiven na te laten kijken op: het geel, coccidiose, wormen, paratyfus, maar die ook let op uitwendige parasieten: lange- stuitluis -mijt.
Als je dan groen licht krijgt, kan aan de gezondheid niets mankeren.
Kijk dan naar de voorbereiding qua voer en bijproducten.
Hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn maar geef in ieder geval een goede zak kweekvoer, met snoepzaad, hennep e.d.
Geef in ieder geval een gezond voer zonder mijt of andere ziekten/plagen erin.
Vergeet niet dagelijks grit te verversen.
Kijk vervolgens naar het onderkomen van de duiven.
Zitten de duiven niet op de tocht? Is er een aangename temperatuur in het hok?
Licht enkele dagen bij bv. laat het licht (gewoon bolletje van bv. 40 watt), de gehele dag van ‘s-morgens 10.00 uur tot ‘s-avonds 22.00 uur branden. 4 ŕ 5 dagen is voldoende.
Vergeet niet de drinkbak iedere dag te verversen en zorg voor voldoende water.
Heb je aan deze voorwaarden voldaan, dan lijkt het mij stug dat de duiven niet op eitjes komen.
O ja, met laatjes kweken is een moeilijke zaak. Probeer het dan in mei nogmaals.
Maar met uitgeruide en gezonde duiven moet het lukken.
m.vr.gr.
Chiel.




Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 

Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.