Terug naar startpagina

 

Zuurkoolvocht

Martijn,

Ik heb het onderstaande uittreksel in een vogelblad gelezen.
Vollere vogels zijn vaak nog gevoeliger voor ziekten dan duiven, en gebruiken vaak dezelfde methode om die te bestrijden.
Echter het gebruik van zuurkool vocht als probiotica had ik nog nooit gehoord.
Ik denk dat het interessant genoeg is om te delen in dit forum.
Herman

———————-
Het gebruik van zuurkool vocht met probiotica

Wat zijn Prebiotica en wat zijn Probiotica.
Prebiotica zijn kruiden/specerijen en niet te verteren delen in de voeding, w.o. voornamelijk celstoffen die de darmwand prikkelen en hiermee een bijdrage leveren aan het goed functioneren van het spijsverteringskanaal, zeg maar het helpen darmen gezond te houden.

Probiotica zijn bacteriën die bijdragen om de stofwisseling optimaal te laten functioneren.
Deze soort bacteriën zorgen voor de balans in het spijsverteringskanaal, waar in zowel positieve als negatieve bacteriën die in de voeding meekomen, en invloed uitoefenen op de gezondheid van de vogels.
De invloed is groot bij met name jonge vogels welke nog geen of onvoldoende weerstand tegen ziekteverwekkers hebben kunnen opbouwen.
Het is juist in deze periode dat probiotica een bijdrage kan leveren in het opbouwen van de zo nodige weerstand tegen ziekten.
Probiotica is een bacterie welke op natuurlijke manier is ontstaan tijdens een fermentatieproces in verschillende soorten voeding, (bijv, bier, jakult, schimmelkaas) het is dus geen medicijn.
Je kunt dus ongestraft, maar wel indien er aanleiding toe is dagelijks en voor een bepaalde periode (b.v. een week achter elkaar) probiotica door het drinkwater verstrekken.

Probiotica toedienen d.m.v zuurkoolvocht.
Je kunt ook kiezen voor zuurkool vocht, a) omdat het goedkoop is en b) omdat het lang houdbaar is (zie vervaldatum op de verpakking). Daarnaast is het eenvoudig aan te schaffen en als je van zuurkool houdt en dus als groenten (stampot) klaar maakt, kost het zelfs niets.
Gezegd moet worden dat zuurkool alleen als verse groeten te gebruiken is, dus NIET uit een pot! Deze is door sterilisatie langer houdbaar gemaakt en zijn alle bacteriën gedood, de werking is dan dus NUL.

Het gebruik:
Na het kopen van een pakje van 500 gram zuurkool knijp je deze stevig uit en vang dit in een kom op. Het vocht (ongeveer 150 cc) doe je met behulp van een trechter in een bruin flesje en zet dit in de deur van je koelkast, tot gebruik.
Ik gebruik het over een periode van 4 tot 6 weken, hierna gooi ik het weg. Niet omdat het dan niet meer goed zou zijn, immers het zuur behoudt lang het vocht op conditie maar ik wil ook het risico dat het eventueel niet goed zou gaan volledig vermijden.

Toediening:
Schud het flesje, er vormt zich mogelijk wat bezinksel, en doe tot 50 cc op een liter koud water.
Bij de eerste keer kan je het wat milder maken door er wat honing of suiker door te doen, maar dat hoeft niet.
Wat heb je bereikt:
Hiermee heb je schimmelstokken en kropgeel tot een minimum beperkt, iets wat met het aan zuren van water ook min of meer gebeurd.
Door de zuurgraad is de bacterie werking in het water teruggedrongen, iets wat eigenlijk overbodig is, immers hierdoor bouwt een vogel weerstand op.
Het belangrijkste is echter door de probiotica zijn positieve bacteriën toegevoegd die het zuur van de maag overleven en in het spijsverteringskanaal hun positieve werk kunnen doen.
Hiermee heb je de slechte bacterie werking onderdrukt het kropgeel en schimmel infecties voorkomen en de vogel in het spijsverteringskanaal geholpen met probiotica = weerstandsopbouw en het ontstaan van negatieve bacteriën uitbraak zo goed als teniet gedaan.
De natuurlijke weerstand van de jonge vogel geactiveerd, wat niet het geval zou zijn bij het preventief behandelen met medicijnen en dus resistente bacteriën op zou leveren.

Beste Herman, zeer interessant, bijzondere dank voor uw bijdrage, en zeker bruikbaar, nogmaals dank.






 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina