Terug naar startpagina

 


Na het spenen van de jonge duiven direct kuren tegen geel?
Of eerst aankijken hoe ze zich gedragen
Gr Henk

Update
Ik deed het altijd wel; al 65 jaar. Nu wil ik de natuurlijke weerstand van de duiven eens uittesten. Alleen wat zuur in het water en volle bak één keer per dag. De duiven heb ik vanmiddag bij de doffers en duivinnen weggehaald. Volgende week gaan de oude duiven op weduwschap. Doe ik hier goed aan?
Groet,
Frans

Update
Beste Henk,

Nee, de jongen moeten nog uitgroeien, waarom gelijk met een medicijn erop..... Het aan zuren is prima en werkt ook prima tegen tricho als u een product gebruikt wat de juiste zuren bevat, en dit dagelijks verstrekt.
De producten die hiervoor de juiste zuren bevatten zijn o.a. Bio Lugecol, wonderpigeon, totaalvitaal van duifvitaal en pH-control van Schroeder-Tollisan.
Bij dagelijks gebruik van een van deze producten zult u geen last hebben van tricho.
pH-control is wat minder zuinig in gebruik, namelijk 5ml per liter en de andere 3 producten maar 1ml per liter.
Wonderpigeon en Totaalvitaal hebben nog een streepje voor op Bio Lugecol en pH-control deze twee producten bevatten namelijk boterzuur, wat een preventieve werking heeft tegen coli.
Google maar eens op boterzuur, dan komt u de heilzame werking hiervan tegen. het ingrediënt wat in alle vier de producten zit en werkzaam is tegen tricho bij dagelijks gebruik is het mierenzuur.
Dus als het alleen om de tricho gaat zijn alle vier de producten geschikt om aan te zuren. Wilt u echter een nog bredere werking, bijvoorbeel tegen coli blijven er nog twee over namelijk Totaalvitaal en wonderpigeon. (of andere producten die o.a. boterzuur en mierenzuur bevatten).
Wat ook heel goed is tegen tricho en geen antibiotica bevat zijn de gele druppels van Jaap Koehoorn of kropvitaal van duifvitaal. (Er zijn trouwens nog meerdere aanbieders van deze druppels, weet zo snel de namen niet.) 3 dagen achtereen 10ml op een kilo voer of 5 ml in een liter water, en u heeft zonder antibiotica de tricho onder controle. Wanneer u dit product over het voer gebruikt, wel de drinkpot vervangen door een schoon ontsmet of tenminste twee uur gedroogd exemplaar in verband met kruis besmetting. Ook kunt u de duiven twee maal daags een druppel rechtstreeks in de bek geven, maar dan ook hier geld weer het vervangen van de drinkbak.
Succes


Update
Bio Lugecol. 
Als eigenaar van het product wil ik daar graag iets over zeggen. Wat er staat geschreven is waar, maar....het zou niet preventief zijn tegen coli...en het klopt dat het niet altijd zo is dat ze geen coli krijgen met toepassing van Bio Lugecol.
Het gebeurt wel eens inderdaad dat ze coli krijgen met zelfs Bio Lugecol in het water...maar dan wel in zeer milde vorm als het komt
en is ook zo weer voorbij. Net als bij mensen ook al drinken we Yakult, wil niet zeggen dat we niet ziek worden..
Van het andere product, Wonderpigeon, die wordt genoemd en die preventief zou werken tegen coli,
weet ik uit eigen ervaring dat de duiven wel coli en het geel krijgen ondanks de boterzuur wat erin zit...
Ik hoop dit recht te zetten. Nu worden de liefhebbers toch ietwat op de verkeerde been gezet en dat is toch niet de bedoeling...
Gr.Amanuel

Update
Fles van Jan Smit,
Ik hoor zie veel vragen met advies verzurende producten te geven. Veel van deze flessen zijn duur in aanschaf en gebruik.
Ik wil u attenderen op de originele fles van Jan Smit. Dit product is goedkoop in aanschaf en zeker in gebruik.
Alle duiven krijgen het hier 365 dagen per jaar. 2 ml op 10 liter water. Totaal geen last van coli en blakende duiven.
Dit ter info.
Mvg,
John

Update
Beste Amanuel,
Uw opmerking met betrekking tot wonderpigeon en het geel is terecht. Ik heb de ingrediënten van WP nog eens onder de loep genomen en het bevat NIET het tegen het geel werkzame mierenzuur. Ik dacht echt dat dit wel het geval was. Ik zat dus mis wat wonderpigeon betreft.
U heeft mij terecht gecorrigeerd.
Mijn excuses.

Update
Tegen het geel is mierenzuur ook in poedervorm verkrijgbaar bij de reformwinkel. Zelf gebruik ik regelmatig de oude bruine jodium kijk wel uit naar welk % u gebruikt een fles van 1 liter kost via internet 12,50 plus verzendkosten kun je jaren mee vooruit en is ook forme opwekkend.
Maar pas op dat u niet teveel geeft kan ook zeer schadelijk zijn.
Groetjes,gupke

Update
het geel (tricho of volledig trichomonas) bestrijd je niet met een antibioticum (enkelvoud van antibiotica)!
Het geel wordt veroorzaakt door Trichomonas gallinae uit het trichomonas-geslacht.
Dit is een parasitaire protozoa aandoening. Dus geen bacterie!
Verder: geen enkele duivenarts zal adviseren om tegen het geel te kuren als de duiven het niet onder de leden hebben!
Voorbehoedend kuren kan dus niet! Dat liefhebbers in het verleden wel "voorbehoedend" hebben gekuurd
heeft als gevolg gehad dat het geel tegenwoordig bestreden moet worden met een veel hogere dosis
 bv ronidazole: vroeger 2,5% nu 15%.
Met vriendelijke groet,
Albert Bartelink.


Update
Graag wil ik het een en het ander uitleggen over het gebruik van zuren welke zuren er kunnen worden gebruikt, en wat hun specifieke werking is. Dit vanuit mijn vakgebied als hygiëne expert en product ontwikkelaar in de voeding industrie waarbij ik dagelijks met deze zuren en hun werkzaamheid in aanraking kom. Op deze wijze kunnen liefhebbers zelf bepalen welk zuur het best bij hun duiven past. Dit omdat elke duiven kolonie verschillend is. De ene kolonie is bijvoorbeeld vatbaar voor het Tricho, terwijl een andere kolonie moeilijk van coccidiose afkomt. Andere kolonies zijn weer extra vatbaar voor schimmels, e-coli of salmonella. Voor elk specifiek probleem zijn er zuren werkzaam. Lees onderstaand artikel en bepaal zelf welk product voor u het meest doeltreffend zou kunnen zijn. Hieronder worden alle gebruikte zuren in de
additieven  industrie beschreven en hun aangetoonde werking ervan op welke problemen.

Aanzuren van drinkwater

Hoewel schoon drinkwater de basis is voor een goede voeropname en gezondheid van het dier ondersteunt het niet direct de weerstand. 70% van de problemen in het afweersysteem ontstaan in de darmen; het is daarom noodzakelijk om de vertering te ondersteunen. Zo zorg je voor een betere algemene gezondheid,waardoor de kans op ziektes afneemt.

Een goede darmgezondheid wordt bereikt door:

  • De juiste pH-waarde: door de zuurtegraad in de maag te verlagen neemt de bacteriegroei af. Bij een pH-waarde in de krop en darmen onder de 4,5 worden ziekteverwekkers als E.Coli, Salmonella en Coccidiose gedood.
  • Goed afweersysteem: hierdoor krijgen bacteriën niet de kans om het lichaam binnen te dringen
  • Verbeteren vertering: door de darmwerking te ondersteunen worden voedingsstoffen beter opgenomen in het lichaam.

Een betere darmgezondheid zorgt voor betere groei en welzijn van dieren, daarnaast reduceert het antibioticagebruik door de verbeterde afweer en vertering.

Om dit te bereiken kan drinkwater aangezuurd worden: dit houdt in dat er organische zuren worden toegevoegd aan het drinkwater. Organische zuren zijn relatief zwak waardoor zij veilig in voeding gebruikt kunnen worden. Zuren hebben globaal gezien 2 functies: Ze verlagen de pH en ze werken bacteriedodend.

Maar welke organische zuren zijn er nu precies, en wat is hun functie? Om een beetje duidelijkheid te scheppen zal ik ingaan op de meest gebruikte zuren  en waarom juist deze zuren gebruikt worden.

  • Mierenzuur: het meest gebruikte zuur en het heeft een sterk bacterie dodende werking in de maag vooral actief tegen tricho (Het Geel)
  • Azijnzuur: wordt vooral gebruikt voor pH verlaging en is daarnaast sterk kiemdodend.
  • Propionzuur: heeft een sterk conserverende werking en is met name effectief tegen schimmels
  • Sorbinezuur: conserverend zuur dat effectief is tegen zowel bacteriën als gisten
  • caprinezuur, laurinezuur en caprylzuur worden oorspronkelijk gewonnen uit kokos olie deze zuren zijn een natuurlijk vijand van vele ziekten zoals schimmelinfecties, candida, 
  • Benzoëzuur: conserverend zuur dat met name effectief is tegen de groei van gisten
  • Melkzuur: zeer effectief zuur tegen bacteriën wat zowel in de maag als in de darmen werkzaam is, waardoor het de darmgezondheid van dieren ondersteunt.  Bijkomend voordeel is dat melkzuur de smaak van drinkwater positief beïnvloedt.
  • Boterzuur: Effectief tegen bacteriën en werkzaam in zowel de maag als de darmen zodat de darmgezondheid ondersteunt wordt. Specifiek werkzaam tegen bacteriën als Streptococcen, e-coli, Salmonella en Coccidiose.
  • Citroenzuur is een organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant.

Door bovenstaande zuren te combineren kunnen aanvullende verzurende dranken worden samengesteld met een specifiek doel voor ogen. Ter ondersteuning van de darmgezondheid, waarbij de volgende punten centraal staan:

  • Optimalisatie van de vertering
  • Verlaging van de bacteriedruk
  • Verhoging van de algemene weerstand

 

 

Als we dit dan vertalen naar de eerder beschreven producten Biolugecol, Wonderpigeon, TotaalVitaal en PH-Control kun je de volgende analyse maken:

 

Biolugecol: Dosering 1ml per liter

 

48% mierenzuur
0,3% azijnzuur
0,4% citroenzuur
0,05% propionzuur

aromatische stoffen:
1% aromastoffen

 

Wonderpigeon: Dosering 2ml per liter

 

Monoglyceriden en diglyceriden van boterzuur

Caprylzuur

Carpinezuur

Propionzuur

laurinezuur

 

percentages kan ik zo snel van wonderpigeon niet achterhalen.

 

Totaalvitaal: Dosering 1ml per liter

 

Mierenzuur: 30,7%,

melkzuur: 24%,

mono en diglyceriden van boterzuur 15,6%,

etherische oliën 20000ppm

 

Ph-Control: Dosering 5ml per liter

 

Mierenzuur

Azijnzuur

Mono- en Diglyceride uit boterzuur

L-Ascorbinezuur

 

Ook bij Ph-control waren de percentages zo snel niet te achterhalen.

 

Ik hoop op deze manier wat meer uitleg te hebben gegeven over wat deze zuren kunnen bijdragen aan de gezondheid van duiven, en dan meer wat specifiek welk zuur het meest geschikt is voor welke aandoening. Iets wat al deze zuren wel doen is het verlagen van de Ph in de krop en de darmen.

 

Fijn weekend,


 

Sander







 








 


 

vragen-Antwoorden via info@duivenmarktplaats.nl

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina