Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

          


 

 


 

 
 


Vraag 21 – Muizen

Hallo Hans,

Al maanden heb ik last van muizen op mijn hok. Wel 5x per week zit een muis in een muizenval. Ik had vergif onder het hok gelegd (waar de duiven niet aan konden komen).
Eergisteren schrok ik enorm, wel 10 jonge muizen liepen over de grond. Gelukkig zijn die weg.
Ook vandaag op het plafond hebben ze weer een nest gemaakt. Ik heb gewoon weg de gaten in het triplex plafond zitten die ze gemaakt hebben. Ik heb minder plezier op het hok door de muizen.
De dierenzaak gaf me het advies om de zakjes met het vergif op het plafond te leggen, kan dit geen kwaad? Ik heb van voor naar achteren een triplex plafond.
Ook heb ik Eucalyptus olie gebruikt op het plafond en in de ingang maar ook dit hielp niet.
Sportvrienden, gaarne jullie advies. Ik wil hier van af. Ik maak 2 tot 3x per dag mijn hok schoon en toch die muizen.
Groetjes Jozef

Update 1

Een reactie van onze DMP - Peter:
Hier heb ik ook veel muizen onder het hok zitten. 3 meter verder heeft de buurman een schuurtje staan,
 zo steken ze over van de een naar de ander.
Ik heb bij alle mogelijke ingangen (bv. ontluchting) fijnmazige dubbel gevouwen draad gespannen.
Zo heb ik geen muizen op het hok.
Misschien een oplossing, succes.
Peter

Update 2

Van Pé kwam volgend bericht:

Beste,
Ik heb een keer hier op duivenmarktplaats een stukje geschreven over de perfecte muizenval. Zoek dit op.Verder heb ik een keer gehoord van een voer handelaar om een marmot in een hokje te zetten op het hok. (hier zijn de muizen schijnbaar als de dood zo bang voor.)
Vr.Gr.Pé

Uit de ‘oude doos’:

“Tip De perfecte muizenval door Pé:
Hallo Martijn,

Net een mail gekregen over een nieuwe muizenval en het lijkt me een prima idee wat ik met iedereen wil delen. Zeker nu er iemand denkt dat door de poten gaan van duiven aan muizen kan liggen. Ik moet het zelf nog uit proberen maar ik denk dat het werkt. Zie foto.
Maar:
1. men moet denk ik de gaatjes in de fles precies in het midden hebben (anders zal een kant zwaarder zijn)
2. voor die ijzeren pen zou men uit een oud wiel van een fiets een spaak kunnen gebruiken (denk ik )
3. plaats dit a.u.b. zo snel mogelijk dan kon het wel eens een slecht muizen jaar worden.
4. ik hoop voor iedereen dat het lukt en niet te veel pindakaas aan een kant van het flesje want dan zal je ook een zwaardere kant krijgen.


Eenvoudig om zelf te maken! 'n Ketel met water, 'n lege fles, 'n ijzeren pen, en wat pindaboter!
Het werkt het hele jaar door, en je hoeft er niet naar om te kijken.”
Vr.Gr.Pé

Reactie:
Kijk eens bij de oude vragen en antwoorden van Martijn. Er zijn nog meer oplossingen.

Update 3

Hallo Jozef,
Met muizen op het hok heb je kans op paratyfus! De plastic zakjes die je koopt in de winkel worden vaak niet gegeten, de zakjes kun je het beste zelf eerst openen als je ze toch wil gebruiken, ook is de werkzame stof in 2019 voor particulieren verlaagd.
Indien de muizen duivenvoer gewend zijn eten ze niks anders meer, dus wil je ze muizengif geven zorg dan dat er geen ander voedsel aanwezig is. Pasta of vaste blokken werkt veiliger omdat ze deze moeilijk kunnen hamsteren, los voer vind je straks overal in je duivenhok.
Advies: met goeie muizenklemmen doorgaan en deze zo plaatsen dat ze erover moeten lopen, koop muizenklemmen met lange trigger, deze met de kop tegen de wand zetten,(muizen lopen altijd langs een kant).
Eerst pindakaas op de trigger en hierop een paar korrels duivenvoer plakken. Maar voor de toekomst zou je wel voor preventie kunnen zorgen, dus ga uitzoeken waar ze binnen zijn gekomen en maak eventueel de gaatjes dicht met staalwol.
Succes, Constant Plaagdier Preventie.

Update 4
Het is leuk om te lezen dat er zoveel oplossingen zijn om van de muizen af te komen.
Mis nog de geluidsapparaten die overigens ook alleen goed zijn voor degene die ze verkoopt.
Hoe los je het nu op zonder gevaar voor de duiven? Heel makkelijk eigenlijk. Je pakt een oud wijnkistje, daar boor je twee gaten in aan de korte kanten zodat je in het midden een bakje gif kunt plaatsen. De duiven kunnen er dan niet bij en als de gaten 30 mm zijn kan de muis erin. Eventueel kun je er twee balkjes overdwars in plaatsen van 6 cm hoog en daar een bakje gif tussen zetten.
Zorg dat de muis het middel wel kan blijven bereiken.
Kan absoluut geen kwaad voor de duiven want zij kunnen er niet bij. Je kunt het zo zelfs op het plafond zetten of onder broedhokken. Beetje nadenken dan vindt je een plek.
Daarin doe je een gif op graanbasis bijv. Sorkill. We noemen het gif maar eigenlijk praten we over een anticoagulant. Vele mensen krijgen dit ter bestrijding van trombose. Gevaarlijk ja, bij overdosering. Een muis moet er al een aantal dagen van eten voor het werkt. Dit is zo omdat hij merkt dat dit middel hem ziek maakt, hij zal stoppen met eten. Nu is het allerbelangrijkste van deze actie: het doorvoeren. Denk niet “ik zie ze niet meer het is over” maar zolang er gegeten wordt bijvullen.
Na enige tijd heb je de overlast overwonnen. Geloof niet de zg. specialisten die zeggen dat duiven er last van hebben. Het dampt niet alleen bij opname werkt het. Andere manieren zijn leuk en mensen weten er veel. De meeste zijn onzin, helpen niet of een beetje. Pak het goed aan, de enige manier om het op te lossen. Dat weet ik onderhand na 30 jaar in ongediertebestrijding en het helpen van vele melkers onderhand wel.
Gr Dirk

Update 5

Het zal misschien wel lachwekkend klinken, doch enige tijd geleden heeft me een ervaren Nederlandse vogelliefhebber de tip gegeven dat als je last hebt van muizen, je zakjes muntthee in je hok moet hangen. Toeval of niet, ik heb dit geprobeerd en inderdaad dit heeft geholpen. Nu ga ik niet beweren dat het helpt als je echt geplaagd zijt met veel muizen, doch ik heb er geen last meer van. Want naar het schijnt kunnen muizen niet tegen de geur van deze muntthee. Mocht u dit ook eens willen proberen alvast succes.
Groetjes J T

Update 6

Hallo Peter, wat muizen betreft: veel afwisselen met diverse producten, vallen en klemmen. Klemmen kennen ze ook zo en lijkt net of ze het ruiken of er mensenhanden zijn aan geweest. Met muizenlijm heb ik er het meeste gevangen. Is nog wel te koop als tube maar niet meer als lijmplankjes.
Met een elektrische val heb ik er nog nooit een gevangen, is dus ook geen optie. Heb gemiddeld een stuk of 8 verschillende staan maar de lijm is bij mij nog steeds favoriet en dan met pindakaas als lokvoer.
Succes met de vangst, Gupke
Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 
Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.