Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 

​Vraag 2019-48 Pokken en paratyfus


Hallo,
Kan/mag men de duiven spuiten tijdens de rui tegen paratyfus en enten tegen pokken?

Martijn schreef er dit over:

Pokken enten

Zijn er liefhebbers die ervaring hebben met het entingsmiddel tegen pokken ( Diftovac) wat is of zou het beste zijn, met het borsteltje of inspuiten ( hoeveel CC ? )
Kan het kwaad ruiende duiven in te enten?
Blijkbaar zou het nog niet wetenschappelijk bewezen zijn dat inspuiten helpt???
Alvast bedankt voor de reacties.
Chris

Chris mijn ervaring is dat inspuiten veel minder reactie( koorts) geeft dan enten met borsteltje, de enting beschermt ruim een jaar, gebruik 0,2 ml per duif in de nek inspuiten, kan samen met paramixo enting, dus 50 duiven uit een flesje, met borsteltje 100 duiven uit een flesje, Ik denk dat iedereen overtuigd is en dat de praktijk bewezen heeft dat duiven door inspuiten, net zo goed beschermt zijn dan enten met borstel, enten van ruiende duiven, kan, liever voor de rui, maar als het urgent is wel doen, verder geŽnte duiven voor pokken zeker 10 a 12 dagen niet bij niet geŽnte duiven samen zetten.

Enten / ruien

Hallo Martijn,
Ik ben van plan mijn duiven binnenkort te enten tegen paratyfus, zodat er nog genoeg tijd zit voor het koppelen rond de jaarwisseling.
Nu zijn de duiven grotendeels door de dekrui heen, maar de meesten staan nog op twee pennen en ook de staarten zijn nog niet helemaal vernieuwd.
Levert de paratyfus enting problemen op bij die laatste (staart)pennen zoals blijven staan
op die oude pennen of getekende pennen?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie,

Antwoord:
Bij de jaarwisseling koppelen dan einde nov enten, ( min 4 weken voor koppelen), deskundigen geven aan dat de duiven een dag ziek zijn maar voor verloop rui geen problemen ondervinden, maar overleg ook even met uw dierenarts

Reactie:
Dit is de mening van een aantal jaren geleden. Is dat nog steeds van toepassing of zijn de inzichten inmiddels gewijzigd.

Update 1:

Vraag: moet men eerst geen kuur geven met antibiotica van 10 dagen en dan enten?
Johan

Update 2

Dag Hans,

Hierbij een reactie op de vraag van Johan in dit onderwerp.
Toen ik in 1995 weer kon beginnen met duiven kreeg en kocht ik duiven van vele hokken. Het leek mij verstandig dit ratjetoe uit vele middens te enten tegen paratyfus en dat deed ik dus. Ging goed en had geen uitval. Ik sprak toen een keer een gekende duivendokter en ik vertelde wat ik deed. Kreeg als reactie dat ik de duiven eerst kuren moest en dan inenten, vooral Ďmet het oog op chronische dragersí als ik dat argument goed onthouden heb.
Dus de eerst volgende keer heb ik eerst gekuurd en toen geŽnt. Vroeger niet en daarna ook niet heb ik ooit zo veel uitvallers gehad. Ik denk als ik me dat goed herinner binnen, een week na enting 30% van mijn kolonie er onder door was gegaan. Daarna nooit meer geŽnt en nooit meer gekuurd en mijn duiven hebben nooit paratyfus gehad. (NOW)
Groetjes,
Frits


Update 3

Hallo Hans,
waarom enten als ze niet ziek zijn en kuren waarvoor ?
Beetje raar als je duiven niet ziek zijn om te kuren.
En als ze ziek zijn, ruien ze niet goed.
Volgens mij wordt er veel te veel gegeven wat niet nodig is.
Groetjes,
Gupke
Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 

Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.