Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 


2020 31 Zwaluwen

Hallo Hans,

Ik heb een vraag en wel voor iedereen.
Zo lang ik duiven heb (meer als 60 jaar), zag je tijdens de africhting en zeker tijdens de eerste vlucht rond 1 April, de eerste zwaluwen. Nu is het bijna Mei en de natuur ligt 3 weken voor op voorgaande jaren.
En nu op dit moment heb ik er nog niet een gezien. Is dit op andere plaatsen in Nederland ook het geval? Vanaf we 4G netwerk kregen werden we massaal onze duiven kwijt en het zal toch niet zo zijn nu er 5G, is dat de zwaluwen de weg niet meer weten te vinden.
Als dat zo is dan komen we misschien nog voor verrassingen te staan als we nog kunnen spelen dit jaar. Ik zou daarom eens willen weten hoe het in de rest van Nederland gesteld is met de zwaluwen.
Vr.Gr.
P


Reactie:
Nou P ze zijn er wel. Zon 3 weken geleden heb ik de eerste gezien bij Hoogcruts (Nuth). In eigen omgeving echter nog niet.

Update 1

Hallo

Ook hier in Schouwen-Duiveland nog geen beestje gezien.
Gr Han

Update 2
Hallo Hans,

Wij vroegen het ons ook af een tijdje terug. Toevallig vandaag de eerste zwaluwen gesignaleerd bij ons in de wijk in Noord Limburg.
Nog geen massa's maar slechts enkele.
Overigens hebben wij de meeste zwaluwen meestal rond de tijd dat de vluchten langer worden,
als we richting de eendaagse vluchten gaan zeg maar.
Met sportieve groet,
Combinatie Bruls - de Laat

Update 3

Vroeger waren ze hier Kouderkerk aan de Rijn - in overvloed, nu helemaal niets.
gr
Emile

Update 4

Hier in Gelderland zijn er ook al 3 weken maar er zijn er steeds minder. Ook al vanwege regelgeving, zo mogen ze niet in varkensschuren en de boerenzwaluw nestelt in vee-schuren dus minder kansen. Ook voor huiszwaluw die onder de dakrand nestelt, heeft minder mogelijkheden. En dan de gierzwaluw die ook nestelt in een opening onder de dakrand. Daar hebben ze hier bij renovatie/ isolatie van de wijk rekening mee gehouden. In de oversteek hebben ze gaten voor de gierzwaluw gemaakt omdat die hier nestelt maar die komen meestal begin juni.
grt
Frans

Update 5

Beste Hans,
Ik woon in Oudelande Provincie Zeeland, hier heb ik begin april al boerenzwaluwen gezien, ook de huiszwaluw een week later. Ik vind wel dat de aantallen steeds minder wordt. De gierzwaluw is er nog niet die komt in mei.
20 jaar terug zeker 100 koppels onder het dak van mijn boerenschuur, nu hooguit 15 koppels. Waar het aan licht weet ik niet, de roofvogel lust ze ook, neemt ook alleen maar toe. Of het aan 4G of 5G ligt dat zou ik niet weten?
Ook de zangvogels is de laatste jaren teruggelopen, alleen de kraaien, kauwen en eksters die nemen wel toe. Zijn ook rovers die vreten ook de jonge en eieren op 😩
Groeten
Peter Oele

Update 6

U heeft niet goed opgelet de boerenzwaluw waren er begin april. De gierzwaluwen zijn nu aan het komen van morgen de eerste drie gezien.
Deze komen altijd begin mei.
Gr
Marcel


Update 7
Dag Hans,

Even een berichtje van hier: de boerenzwaluw is er al een tijdje, is meestal een van de eerste zeker al 3 weken geleden gezien, al snel gevolgd door de huiszwaluw. Waar ik iets meer oplet is de gierzwaluw deze zijn er meestal zo rond koningsdag of iets eerder. Ik heb ze dit jaar gezien, 21 april zag ik er 5 hier boven mijn huis daarna elke dag waren ze er.
Nu op koningsdag zijn er al vele, ze broeden bij mij en bij de buren onder de dakpannen. Wij hebben er speciale gierzwaluw-dakpannen tussen gelegd. Al vele jaren broeden ze hieronder. Ik heb er 7 en de buren ook meestal zijn er wel een stuk of 10 bezet. Mijn kant is wat beter komt waarschijnlijk door de ochtendzon tot 10.30 uur en bij de buren de hele dag vanaf 11 uur, is misschien te warm.
PS:
Ik heb de oeverzwaluw nog niet gezien zal er zeker ook al zijn moet dan even naar de plekken gaan waar deze broeden.
Groet
Jan Valk Joure Friesland


Update 8

Net als velen die ertegen te hoop lopen, zou ik willen zeggen en luister goed:
Er worden nu slechts proeven gedaan met 5G, dus laat je niet opjutten door al die complotdenkers. Toen 5G getest werd in Den Haag en er door mensen voor de lol een filmpje werd gemaakt dat er op straat dode vogels lagen reageerde zelfs Baudet.
Kijk maar een op You tube. Zoek op 5G en Baudet.
Hij had het over zielige diertjes. De mensen die het filmpje een zg. Hoax hadden gemaakt lagen blauw.
Ik heb zelfs al gierzwaluwen gezien. Maar de mens heeft denk ik daar zelfs het geduld niet meer voor er rustig op te wachten. Ze zijn er en in schrijver van de vraag zijn buurt zullen ze er ook zijn als het hun tijd is. Niets maar dan ook helemaal niets met 5G te maken. Dat moet in zijn geheel nog worden uitgerold in ons land.
D.

Update 9

Beste P,
Bij mij in Rijsbergen (Noord-Brabant) zie ik er net zoveel als andere jaren! Laat ons hopen dat het 4 en/of 5 G gebeuren geen invloed heeft op onze duiven of andere vogels of dieren. Maar hopende op goed doordacht onderzoek dat het voor de mensen niet schadelijk is.
Groetjes
Leon

Update 10

Onderweg van Afrika naar Nederland zijn er duizenden gesneuveld op de Griekse eilanden Samos, Lesbos, Rhodos en ook op Malta, dit door de ongunstige noord en oosten winden.
En aan de andere kant (Spanje, Portugal, Frankrijk, zijn er ook vele gestorven door de ongunstige winden. Bij mijn zwager, die in Portugal woont (Algarve), lagen honderden in zijn grote tuin te sterven, hij zei ook dat ze heel mager waren.
Peter


Update 11
Hier in de Krimpenerwaard hebben we de dit jaar eerste zwaluwen gezien op 15 april
Groeten
Ben

Update 12
Goedendag Hans,
Ik heb hier nog geen zwaluw gezien. Dat viel me op, anders om deze tijd zag je er genoeg.
gr
Huub uit Roermond

Update 14
Ik hou het al jaren bij: de eerste noteer ik in mijn duivenhok. Mannen: niks aan de hand.
Zie foto:Groet Maurice


Update 15

Dag Hans,
Heb vandaag zondag 3 mei meerdere zwaluwen gezien, dat zijn die kleine zwaluw.
Gelukkig ze zijn er weer.
gr huub roermondReacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 
Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.