Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 


2020 – 35 Muizen en ratten

Dag Hans,
Ik heb een vraagje: ik zit met heel veel muizen en ratten op mijn duivenhokken.
Mijn vraag is: als ik mij muizen en ratten verjager aanschaf met ultrasone stralen,
kan iemand mij antwoord op of dat niet schadelijk zou zijn voor mijn duiven namelijk voor hun oriëntatie of zo?
Vriendelijke groeten
Danny

Update 1

Hallo Hans,
Even een reactie op muizen en rattenplaag bij deze man, daar waar voor deze dieren eten is heb je die. Dus zorgen dat er geen voer rondslingert, dan zijn zo weg. Waarschijnlijk roosters in het hok met een berg voer eronder. Sorry als het niet zo is.
JensUpdate 2

Ik zit al ruim 30 jaar in bestrijding van ongedierte. Ik kan je vertellen dat buiten of de duiven er last van zouden hebben de kans dat het je probleem oplost erg klein is.
Er zullen best enkele mensen mee slagen maar dat zijn er enkele van de duizenden verkochte apparaten. Ik heb bij een horecazaak zelfs een installatie van ruim € 3000.- weer weg zien halen en gingen weer op oude manier bestrijden.
Die muizen en ratten die jij nu hebt heb je afhankelijk gemaakt van jou als voedselbron.
En die gaan echt van een piepje niet op de loop. Je kunt in mijn optiek beter eerst zorgen dat je alles opruimt afsluit en gaten waardoor ze komen dichtmaken. Doe je dat niet komen ze altijd weer terug. Als je dat gedaan hebt goed bestrijden. En dan zorgen dat ze geen voer meer kunnen vinden bij je.
Dus als je roosters hebt of volle bak voert gewoon niets doen want dan alles voor niets voorkomen gaat het om. En praatjes als de duiven eten het misschien ook zijn onzin er zijn prima kisten te koop of zelf te maken waar een duif niet bij kan. Wist je dat muizengif een anti-bloedstollingsmiddel is wat je als mens ook krijgt voor trombose dus eigenlijk een medicijn. En dus lang niet meer zo giftig als de middelen uit het verleden. Een muis moeten minimaal al drie dagen van eten voor hij doodgaat. En vergeet niet ratten en muizen verslepen meer ziekte kiemen als je denkt.
Maar nogmaals als je niet aan preventie doet blijf dan gewoon genieten van dat ongedierte.
DirkUpdate 3

Hallo Hans,
In reactie op de vraag muizen en ratten:
Zorg om te beginnen dat er geen voer in de hokken achter blijft na het voeren. Waar niks te halen is komen de muizen en zeker ratten niet zomaar. Hier zitten ze wel eens maar nooit in het hok.
Verder zet klemmen met pindakaas onder of bij de hokken. Uiteraard daar waar de duiven niet komen.
Voor een paar euro heb je van die kunststof muizen klemmen die je veilig op scherp kunt zetten. Deze klemmen bevatten een zogenaamd lokmiddel maar smeer daar maar gerust wat pindakaas over, werkt beter.
Voor ratten eigenlijk idem, alleen grotere klemmen en eventueel in een speciale lokdoos plaatsen. Van die zwarte boxen waar zo'n klem in past en die 2 ingangen heeft. Tip, maak een tyrap aan de klem, deze kun je buiten de lokdoos laten steken als de klem op scherp staat. Gaat de val dicht schiet deze de lokdoos in. Zie je meteen of de val geactiveerd is geweest. Ook hier gewone goedkope pindakaas gebruiken.
Heb je echt een rattenplaag, zorg dan sowieso dat je op eigen erf alles netjes hebt. Zoek eventueel zelf naar mogelijke sporen van ratten. Composthopen, zeker onafgesloten, zijn aantrekkelijk voor ratten maar ook brood wat voor de vogels bedoeld is.
Heb je ze echt in het hok is het zaak de mogelijke toegangen waar een rat doorheen kan met stevig gaas af te sluiten en uiteraard niks eetbaars achter te laten in het hok of op het erf. Eventueel ook gaas onder/rondom zodat ze niet onder het hok kunnen.
Komen ze af en toe eens bij het hok en kun je op eigen erf geen sporen vinden van holen en dergelijke van de ratten, bel dan de gemeente. Dan zouden die moeten gaan zoeken waar de ratten hun holen hebben.
In principe komen ratten niet op de duif zelf af, volgens de ongediertebestrijding die in onze wijk naar ratten heeft gezocht. Hooguit op voer wat blijft liggen.
Wij hebben ook ratten gezien en die bleken 3 deuren verderop hun holen te hebben. Wat wij gevangen hebben waren meestal jonge ratten die op doorreis zijn van woonplek naar plek waar voedsel is. Onder het duivenhok is het vaak donker en daar kunnen ze zich wel schuilhouden bij activiteit op het erf.
Of ultrasone geluiden de oplossing zijn, mijn bescheiden mening is van niet. Deze kunnen in bepaalde gevallen van invloed zijn op het hart en vaatstelsel van de mens. Mogelijk ook bij de duiven. Wegvangen zonder gif lijkt me de beste optie.
Ik ben geen deskundige, spreek wat de klemmen betreft enkel uit eigen ervaring. Maar zoals ik al zei, de ratten hier waren op doorreis, in onze tuin is weinig te halen voor de ratten.
Grt
Erik

Update 4

Hans,
zeg maar dat alleen een professionele ongediertebestrijding het kan redden, die komt bij mij 4 x per jaar en geen last meer.
Gr.
Leen

Update 5

On the topic rats and mice in the loft. We asked a friend for the droppings from his ferrets and scattered them under
 and around the loft……never had another problem.
John
Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 
Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.