Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 


2020-54 Hitte

Toch raar, dat ze (NPO) vluchten verbieden van een paar honderd kilometer en dat vluchten van 1000 en meer kilometer gewoon doorgaan. Heel erg scheef.
Ik ben het er wel mee eens dat het niet doorgaat, maar dan ook alle vluchten.
Groet
Jan

Update 1

Dat er met jonge duiven voorzichtig wordt omgegaan begrijp ik. Maar met oude duiven is dat nergens voor nodig. Duiven kunnen prima met hitte omgaan, mits het transport goed geregeld is.
Ik ben een groot tegenstander van inkorten van vluchten, of nog erger afgelastingen.
Als dat de trend wordt stop ik. Ieder kan voor zichzelf bepalen om mee te doen of niet.
Vandaag de dag beslissen mensen die totaal geen verstand hebben van de sport (IWB) over doorgaan of niet. Dit weekend 10 duiven op 2 verschillende marathonvluchten ingemand met hitte en 9 thuis. Dus waar praten we over.
Dus geen afgelastingen!! Dat is de doodsteek voor de sport.
Jan


Update 2
Ik heb het ook gelezen, heb er ook geen woorden voor.
Volgens mij mag er ook niet gelost worden, als er een hittegolf is boven de 30 graden.
Een marteling voor die duiven die 1000 km of meer moeten overbruggen.
Zelf laat ik amper de jongen en oude duiven los rondt het huis met deze hitte.
Het is een paar rondjes en vallen met open bek op het hok, laat staan wat die duiven moeten bezuren om 10uur los in de ochtend de hitte te gemoed Tuurlijk zijn er duiven die door komen maar het grote gros.
Vriendelijke groet,
Ton


Update 3

Hoi Jan,
|Ben het met u volledig eens. Bij ons in Bels is het juist hetzelfde.
Fond en halve Fond allemaal geen probleem maar de Quiévrain vluchtjes oei oei dat kan niet.
Weet je wat dan nog grappig is er vliegen van de fond maar ongeveer 400 duiven provinciaal (Antwerpen) en van Quiévrain bij ons kleine 2000 duiven in verbond.
Is inderdaad niet normaal.
Ik ben het met u eens allemaal gelijk voor de wet.
Groetjes
DannyUpdate 4

Hallo Hans,
Ik vind het niet zo raar jonge duiven hebben weinig ervaring en vliegen gewoon door tot ze niet meer kunnen.
Terwijl de echte overnachtduiven gaan zitten en op tijd rusten en de ervaren hun eigen drink en rustplaats hebben.
Is ook meestal een ander soort duiven.
Ik ben dit jaar met 18 weduwmannen begonnen en heb na 3 vluchten (Bergerac) 1 duif verspeeld en die verwacht ik ook nog thuis of verongelukt.
De overnachtduiven wordt volgens mij ook veel anders afgericht als de andere.
Bij mij als jong gewoon wat africhten verder niks. Als jaarling 2 x een korte overnacht als het toelaatbaar is.
Tevens bijna altijd volle bak en de laatste week zelfs nog meer. Pinda’s snoepzaad etc.
Verder leer ik zo ook te overleven in de natuur. Na de vluchten wordt hier enkele zakken onkruidzaad gegeven.
Veel los en geen stress door verduisteren of tonen etc.
Verspeel bijna geen duiven.
Kunnen ook weleens lang wegblijven maar komen terug mits ze nog leven.
Groetjes,
Gupke


Update 5

Dag Jan,
Hebben duiven last van hitte. Ik denk het wel. Kijk naar het verloop in 10 en 11 bij de oude (!) afgelopen week. Kort vluchtje, heel lange concoursduur. Even een gewenning voor de duiven zeggen sommigen. We zullen het zien aankomend weekend. Heb mijn twijfels, ook al lijken we in de nu aangekondigde westenwind een bondgenoot te hebben. Mijn reactie op Jan komt niet eens zo zeer voort uit de (ver)hittediscussies. Aanleiding is meer het steeds weer gebruiken van de term doodsteek.
Vroeger schreef Arie van den Hoek dat duiven wel heel sterk moesten zijn gelet op wat er allemaal in de drinkbak wordt gekieperd, wat ze steeds maar weer weten te overleven. Tegen beter weten in denk ik soms dat de duivensport ook ijzersterk is. Want hoeveel doodsteken die al niet gekregen heeft volgens sommigen........ NPO, IWB, massaspelers, fusies, te veel vluchten, jonge duiven ziekte, verliezen. En u weet nog een doodsteek: hitteprotocollen. Hoeveel doodsteken kan een mens/hobby eigenlijk verdragen?
Mijn indruk is dat we het woord doodsteek vooral gebruiken als dreigement in de hoop dat bestuurders daarom andere keuzes maken. Want welke bestuurder wil nu op zo'n geweten hebben dat er weer een liefhebber stopt. Maar het gebruiken van het woord doodsteek is toch geen argument voor een standpunt.
Natuurlijk mogen we kritisch zijn, maar hou op zou ik zeggen met die term doodsteek. En als er toch "gestoken" moet worden, wees dan aanstekelijk positief over je hobby.
Sportgroeten
Herman


Update 6

Waar zijn jullie fond mannen mee bezig, dit weekend was het een ramp met de fond vluchten ANDERS moet je maar eens de melding van de duiven bijhouden. Dan zie je het verloop wel. Nee een stukje schrijven dat het zo goed gaat met de fond is niet zo moeilijk en dat ze thuis zijn hallen maal is de grootste leugen. Kom met bewijs dat van de 14000 duiven dit weekend op de grote fond de duifjes thuis zijn en niet van een paar liefhebbers het was door klokken de anderen dag. Dat wil dus zeggen dat er meer dan 10.000 duiven nog niet thuis waren en dan nu beweren dat ze bijna hallen maal thuis zijn ga je eigen schamen om dat te beweren maar de jongen duiven mogen niet naar 150 km en de Midfond dat zijn toch ook ouden duiven mag ook niet. Hoe scheef moet het nog worden. Nog even dit hier in mijn club rond de tweehonderd weg op twee vluchten goed 60 thuis. En ja Gupke er komen er nog thuis als ze niet dood zijn.
Gr
Frans


Update 7
Ton,
Uiteraard heeft u recht op een eigen mening. Maar ik ben het met u strikt oneens.
Duiven kunnen nl. prima met hitte overweg, mits het vervoer naar de losplaats in orde is.
U bepaalt niet of mijn duiven tegen hitte kunnen of niet. Als u denkt dat het te warm is, laat u uw duiven thuis. Als u toch zo bezorgd bent over duiven, kijk dan eens naar opleervluchten voor de j.d. Daar blijven er meer op weg dan van alle fondvluchten bij elkaar, maar daar hoor ik u niet over.
Dan die ook maar verbieden? Dan blijft er niks over, zeker niet nu we ieder jaar met hitte moeten afrekenen.
Dus beste Ton, bemoei je niet met mijn speldicipline.
JanUpdate 8
Dat oude duiven geen last van de hitte hebben is pure onzin. Kijk alleen maar eens naar jouw weduwnaars als je die bij een temperatuur van 30 graden loslaat voor hun dagelijkse training en hoe ze daarna op het dak vallen.
Onze afdeling (Friesland.96) loste afgelopen vrijdag samen met afdeling 10 in Blankenheim (Duitsland), lostijd: 7.30 uur. Voor ondergetekende een afstand van bijna 316 km.
Het werd deze dag bloedheet en het verloop was bijzonder slecht en dat gold eigenlijk voor zo’n beetje iedere liefhebber die hiervoor duiven had ingekorfd.
Uiteindelijk heb ik van de 18 ingekorfde duiven er 16 teruggekregen maar vraag niet hoe. Snelheden ver beneden de 1000 m voor talloze duiven geeft wel degelijk aan hoe zwaar de duiven het hadden.
Natuurlijk zullen uiteindelijk best nog wel veel duiven thuiskomen, maar wij hebben toch ook een hart voor onze duiven of gaat het alleen om de punten en de commercie?
Duiven lossen bij hitte-temperaturen is m.i. alleen verantwoord als ze vóór 7.00 uur gelost kunnen worden en de te vliegen afstand is dermate kort dat het gros van de duiven voor 9.00 uur weer thuis op de hokken is.
Als ik naar het verloop van Rieux - Minervois kijk binnen onze afdeling waar op een paar uitzonderingen na de ingekorfde duiven niet eens 400 m/min (!) halen of de abominabele snelheden van Bergerac: dat heeft niets meer met een gezonde sportbeleving te maken maar alles met sportverdwazing.
Het wordt de hoogste tijd dat de spelregels aangaande het aflassen van vluchten ook voor de meerdaagse fond gaan gelden, wat echter al jaren niet gebeurt.
Het is anno 2020 niet uit te leggen dat je vitesse en midfondvluchten aflast maar wel rustig een meerdaagse fondvlucht laat doorgaan, hooguit iets inkort.
Wouter

Update 9

Heeft iemand er ooit aan gedacht waarom Afd. 10 en 11 een slecht vluchtverloop hadden? Door het stomme idee van het WOWD om een midfondvlucht met 1! nacht mand te organiseren. Duiven hebben nauwelijks rust gehad en als men op de losplaats aankomt en men gooit de deuren half open, drinken ze niet meer.
Een afdeling toonde lef om te zeggen ‘we korven gewoon op donderdag in met lossing op zaterdag’, compleet onderbouwd met foto's en ervaringen. Dan is er ook nog de liefhebbers die zelf bepalen of ze duiven zetten of niet.
Jo

Update 10

Beste,

Bij Pipa staan goede prestaties van de vlucht Blankenheim maar in deze sentimentele eeuw moeten we (zoals ik eerder geschreven heb) zo snel mogelijk naar indoor vluchten.
Eens kijken als de hitte weg is hoe de duiven dan naar huis komen met o.a. het 5G netwerk maar het zullen wel weer dezelfde liefhebbers zijn die ze goed naar huis krijgen.
Vroeger waren het DE vluchten als de koperen ploert aan de hemel stond. Nu bij N.O.-wind en 27 graden op een vlucht van 600 km, schijt men al zeven kleuren stront als men de duiven al durft in te korven.

Vr.Gr.
Update 11

reactie op Update 9:
Wij korfden vroeger de midfond altijd in met 1 nacht mand: op zaterdag inkorven, zondag los, ging perfect.
Als de mensen eerlijk zijn over de verliezen, krijg je een beeld.
Jan

Update 12

Hallo Hans
Wil graag even reageren op de update 6 van Frans dat er nog veel duiven weg waren. Niet iedere liefhebber meldt zijn duiven. Het is niet verplicht. Ik meld zelf meestal maar 1 duif en de rest niet, en er zijn meer liefhebbers die dat doen.
Zie het dan wel in de club als de andere duiven prijs hebben, dus wat Frans schrijft is niet geheel waar dat er zoveel duiven weg zijn. En je doet de duiven als liefhebber zelf mee dus moet je ook niet klagen je doet het zelf en waarom om een beker??
Moos


Update 13

Beste Ton en Frans,
De reactie van Jan is correct, bemoei je met je eigen discipline.
Zelf afgelopen weekeind Bergerac gespeeld en al mijn duiven zijn gewoon netjes thuis op zondag morgen. Dat het verloop wat trager gaat dan normaal is niet vreemd, maar de programmaspelers hebben geen besef wat voor duiven wij hebben
 maar willen wel hun mening even kwijt.
Dat ik liever gezien had dat de duiven wat vroeger werden gelost is een ander discussie.
Kijk naar de ZLU-vlucht, het verloop is gewoon goed en er zijn bijna geen verliezen.
Met vriendelijke groet,
Wim

Update 14

Even dit nog en dan stop ik met die welles nietes antwoorden.

Het was mij niet om wat voor discipline men speelt maar om het onrecht wat de jongen en de Vitesse en midfond spelers wordt aangedaan tegen over de fond.
Wij mogen niet spelen omdat onze duiven er niet tegen kunnen, wat een onzin is dat. En dan lees ik dat die fond andere duiven zijn wat een kul. Volgens mij hebben zij ook gewoon aan elke kant een vleugel en moeten zij ook gewoon drinken. En dan wil ik het nog niet over de kosten hebben, halve wagens met duiven die rond de 1200 tot 1400 km moeten rijden. Laat eens even op het einde van het jaar weten wat de fond heeft binnengebracht en wat onze disciplines hebben opgebracht.
En: ja bij ons kom\en ze ook terug elke keer opnieuw. En dat er onder de jongen soms veel verliezen zijn komt omdat de liefhebbers niet goed opletten en alles maar mee geven wat er in het hok zit aan jongen duiven (kijk een keer naar de duiven en die niet goed zijn laat je thuis, die haalt toch geen prijs en misschien de week daarop wel).
Dit even tussen door. Nu weer terug naar de fond: hoeveel raken jullie er per jaar kwijt? Geen zeker, maar dan moet je toch eens de uitslagen goed lezen en naar de ringnummers kijken. Jja jullie hebben ook een of twee goede en meer ook niet die anderen zijn toch de zelfde of zijn dat Vitesse duiven ineens.
Nee een duif blijft een duif en ik heb in die 65 jaar dat ik speel ook mee gedaan met dat overnacht gebeuren, dus weet ik wel waar ik het over heb en heb daar ook wel een paar goede gehad maar omdat mijn hart altijd naar het Vitesse en Midfond spel uitging waren het Vitesse duiven die mee moesten (voorbeeld de Hulk zo noemde ik hem, hij was zo groot, speelde in club verband de eerste van Nijvel de eerste van Corbeil van Montlucon en twee keer vroeg dat jaar van de overnacht heeft daarna nog negen keer over nacht gespeeld en altijd zijn prijs gehaald en dat was dus een Vitesse duif dus wat nou speciale duiven en heb daar wel bewijs van hoor).
Ik ga maar stoppen want jullie snappen het toch niet wat ik wil bereiken maar dan zeg ik het nog een keer: gelijke behandeling voor alle melkers en niet alleen voor de melkers die invloed hebben op ons NPO bestuur.
GR
Frans

Update 15

Ik ben het eens met Frans.
Je gaat met hardlopen, om maar eens een andere sport te noemen, bij extreme hitte toch ook niet de halve marathon aflassen en vervolgens de hele marathon wel doorlaten gaan?
Dat een overnachtduif minder last van de hitte zou hebben van een vlucht van 900 km
dan een programmaduif van een vlucht van 300 km: hoe verzin je het.
Wouter

Update 16

We hadden met een oververhitte hittegolf te maken.
Hoe een ander met zijn discipline omgaat, is ieder voor zich.
Ik heb het over het welzijn van onze duiven, we hebben hier met levende wezens te maken.
De korte vluchten zijn niet voor niets afgelast, waarom dan niet voor alle.
Vriendelijke groet,
Ton

Update 17

Na al deze 16 updates gelezen te hebben, zie ik dat er voor en tegenstanders zijn om vluchten af te lassen en of te verkorten.
Zelf ben ik een overnacht speler en heb hier natuurlijk ook een mening over.

Ik denk dat een duif tot veel in staat is, maar ook hier zijn grenzen aan het toelaatbare. Men moet wel je gezonde verstand blijven gebruiken, en uiteindelijk als je jezelf dierenvriend wilt blijven noemen richting onze kritische buitenwacht, zelf de beslissing nemen om met deze extreme omstandigheden niet deel te nemen.
Ik weet dat in tegenstelling tot de programmaspelers wij onze duiven het hele jaar door verzorgen en opleiden voor maar 2 maximaal 3 vluchten per jaar, en dat het gros van onze duiven dan al minimaal 2 jaar bij ons rondvliegen om dan uiteindelijk eens een keer in een grote verband mee te mogen doen.
Als dan deze 2 à 3 vluchten ook nog een afgelast gaan worden, dan moet men wel heel gemotiveerd zijn om dit leuk te blijven vinden.
Ik snap dat de vergelijking van een korte vlucht af lassen en een fond vlucht door laten gaan erg krom is, maar omdat de beslissing van af lassen pas kort voor de lossing of inkorving genomen kan worden, is het voor ons fond spelers extra moeilijk om dan al op zondag of maandag voor de vlucht dag op vrijdag en zaterdag, een vlucht niet in te laten korven i.v.m. verwachte extreme omstandigheden aan het einde van de week.
NPO is een paar jaar geleden met de duiven die in Dax stonden teruggereden na het besluit om niet te lossen.
Ook dit was in het kader van sportbeleving en dierenwelzijn geen succes, en dan druk ik mij nog voorzichtig uit.
Wel wil ik pleiten om bij deze extreme hitte in ieder geval zelf het hoofd koel te houden en dat je verantwoording neemt naar je duiven toe, of dit nou lange of korte afstand vliegers zijn.
Verder ben ik groot voorstander om de belading per mand te halveren, de transportduur zo kort mogelijk maken, en de wagens niet beladen tegen het kopschot, de bovenste 2 rijen leeg laat en de rijen boven de trek as van de trekker, en de rij boven de uitlaat van de trekker niet belaadt, leeg laten bedoel ik dan.
Duiven die op deze plekken in de manden van maandag/dinsdag tot vrijdag zitten, zijn bij voorbaat kansloos voor de overwinning omdat de temperatuur op die plaatsen met extreme hitte ondoenlijk is om nog top te presteren.
De vrachtprijs zal door deze voorzorgmaatregels wel toenemen.
Ook zou een lossing na 10 uur met overdag temperaturen van meer als 35 graden verboden moeten worden. In Nederland geldt sinds dit jaar een nieuwe wet dat bij een temperatuur van 35 graden en meer, GEEN diertransport meer mag plaats vinden. Hier zouden we met zijn allen toch iets van op moeten steken als we onze hobby willen blijven behouden.
Groeten
Anton

Update 18

Hallo Hans, wil toch nog wel wat kwijt over diverse dingen.
Er wordt geopperd dat alle duiven 2 vleugels hebben dat is ook zo, zo hebben alle wielrenners ook 2 benen en toch kunnen er zo weinig de Tour de France of Ronde van Italië rijden.
Wat die halve vrachtwagens betreft voor de fond die hebben ook in die volle vrachtwagen van de andere vluchten gezeten
 dus zorgen ook voor centen en prijsduiven. Die ze toch niet kunnen winnen.
Ben zelf in betere tijden triatleet geweest niet om te winnen maar om het te volbrengen.
Ga er prat op dat ik nooit heb hoeven op te geven.
Was geen super en eindigden meestal in de middenmoot.
Probeer al jaren duiven te kweken die naar huis komen onder alle omstandigheden.
Diegene die zegt dat ik verzwijg dat ik duiven verspeel nodig ik uit bij mij thuis om te komen kijken naar mijn weduwmannen met 18 begonnen en er zitten er nog 16 van.
Maar het ergste vind ik dat wij onder elkaar met slijk gooien terwijl het in de duivensport 5 voor 12 is
en we elkaar moeten steunen en niet zwart maken.

We kunnen elkaar niet missen bij elk spelonderdeel dat we wegdoen verliezen we weer enkele duizenden leden
 als dat de bedoeling is wens ik jullie veel succes.Groetjes van gupke
Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 
Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.