Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 


2020 - 7 – Eerlijk spel en megahokken

Geachte heer Bodelier,
Wat zal op de mega-hokken een zucht van verlichting geslaakt zijn toen er gestemd kon worden tijdens de ledenvergadering van de NPO en bleek dat de Nederlandse liefhebber helemaal geen eerlijker spel wil.
We blijven gewoon verder doen met onze 30 duiven tegen 300 duiven!
Vanaf nu zal er niemand meer negatief hoeven doen dat hij de 79e prijs pakt na de 78 van zijn clubgenoot
welke 250 duiven ingekorfd had en hij (zij) 16 stuks.

Hebben de kiesmannen echt met de leden hierover van gedachte gewisseld
of hebben ze hun oren laten hangen naar die grote mannen waar geld de grote drijfveer is?
Voor mij onbegrijpelijk dat deze kans op eerlijker spel zo gemist is.
Cees

Update 1
Hoi Cees,

Even een vraagje om over na te denken.
Laat die 30 megahokken ook 30 duiven inkorven.
 Maak je waarschijnlijk de 20e, na 19 van hem en 10 andere liefhebbers krijgen dan misschien geen prijs.
Want 300 duiven zijn wel 75 prijzen. 30 maar 7½.
Mijn idee.
Groet
Rob

Update 2

Hallo Hans,
Beetje koffiedikkijken maar denk dat t.z.t. er alleen nog megahokken zijn en wat liefhebbers
die wel duiven hebben maar niet meer inmanden.
En als er minder melkers meedoen zal het commerciële ook minder worden. En kopen de Chinezen en Japanners etc. gewoon hun duiven in eigen land. Waar dan de concoursen vele malen groter zijn.
Heb vroeger ook voor de export gekweekt o.a. cavia’s en parkieten.
Maar werd ook minder omdat ze zelf ook gewoon kweekmateriaal hadden. Tegen die tijd zijn de commerciële ook niet meer rendabel en wordt het weer gewoon een hobby. Misschien heb ik het helemaal mis maar dat het zo niet blijft, geloof ik ook niet.
Gr
GupkeUpdate 3
Lijkt idd nergens op. Er zijn nu al veel te grote liefhebbers, waar de gewone man niet tegen op kan. Het zijn de profs tegen de amateurs, er zal er maar een lid worden die elke week 500 duiven inkorft. Weinig aan voor de gewone man. Dan gaan die ook nog op meerdere plaatsen spelen, kunnen wij er maar beter mee kappen.
Groet,
Jan

Update 4

Eerlijk spel en mega hokken.
Antwoord op een opmerking van Rob

Hallo Rob,
Heb over jouw opmerking over het aantal prijzen nagedacht en toen ook nog op Compuclub een aantal uitslagen bekeken in verenigingen waar mega hokken de boventoon voeren.
Wat zie je dan: schrap je alle duiven uit de uitslag welke niet bij de 20 eerst getekenden staan van een mega hok, dan blijkt dat er van die "geweldige" uitslagen bitter weinig overblijft.
Dan spelen ze vaak niet eens 25% prijs uitgaande van het aantal gezette duiven vermindert met het aantal duiven van het mega hok -20.
Overweeg dan ook nog eens het effect van de massa duiven welke als een groot peloton naar het hok onderweg gaan en het gevolg van het meesleep effect op de duiven van de overige inkorvers.
Eerlijk spel wil zeggen dat eenieder evenveel kans maakt om goed te presteren en dat is met het huidige systeem zeker niet het geval waardoor toch echt liefhebbers teleurgesteld afhaken.
Cees

Update 5

Ik moet er steeds weer een beetje om lachen, dat deze discussies iedere keer weer op gang komen.
Vind het jammer dat er zoveel liefhebbers zijn die keer op keer weer lopen te klagen
over wat er allemaal niet goed zou zijn in onze zo mooie hobby.
Stel dat er ooit een inkorfbeperking komt, zullen het diezelfde mensen zijn die dan gaan liggen klagen dat de vrachtprijs zo duur is geworden, want dat zal dan zeker gebeuren. Wees blij met deze megahokken, die houden de sport nog een beetje betaalbaar.
En ja, dan hebben we nog de wind, de vrachtwagens staan niet goed opgesteld,
en dan zit je ook nog in de verkeerde kant van de trailer...oeh en ook nog onderin.
Mensen ga eens genieten van je duiven, en jaar op jaar keihard selecteren als je naar de top wilt. Dan komen de betere prestaties vanzelf en erger je je ook niet zo aan die mensen die er honderden in korven....want als een liefhebber er ruim 50 voor je aan draait, zal de kwaliteit ook wel iets beter zijn. En het ene jaar is het nu eenmaal niet het ander. Pak zelf al meerdere keren top tien in onze afdeling 10 en zelfs tweemaal eerste Npo dagfond met begin 1100 mpm en dat met iedere keer zo rond de 15 duiven in de mand. Zou zeggen: mensen ga genieten van de duiven en loop niet te klagen over alle kleinigheden die er zijn in onze zo mooie hobby.
Wens eenieder een hele goede en mooie kweek, en een heel fijn en succesvol seizoen toe.
Mvg,
André


Update 6

Feitelijk vind ik het allemaal een beetje gelul. Als ik er 30 inkorf voor een vlucht en er zijn 1200 duiven in de vereniging speel ik tegen 1170 andere duiven en van wie die dan zijn maakt mij niet uit. Moet gewoon zorgen dat mijn dertig duiven beter zijn.
Groet
Kees

Update 7

Hallo Hans,
beetje koffiedikkijken maar denk dat t.z.t. er alleen nog megahokken zijn en wat liefhebbers
die wel duiven hebben maar niet meer inmanden.
En als er minder melkers meedoen zal het commerciële ook minder worden. En kopen de Chinezen en Japanners etc. gewoon hun duiven in eigen land. Waar dan de concoursen vele malen groter zijn.
Heb vroeger ook voor de export gekweekt o.a. cavia’s en parkieten.
Maar werd ook minder omdat ze zelf ook gewoon kweekmateriaal hadden. Tegen die tijd zijn de commerciële ook niet meer rendabel en wordt het weer gewoon een hobby. Misschien heb ik het helemaal mis maar dat het zo niet blijft geloof ik ook niet.
Gezien de antwoorden op deze vraag kun je precies zien of het grote liefhebbers zijn of kleintjes.
Gr
GupkeUpdate 8

Even een korte reactie: het aantal massa-inkorvers heeft geen enkele invloed op de vrachtkosten. Het gaat er eenvoudigweg om dat een wagen vol zit. Heb je zonder massa-inkorvers 1 volle wagen en mét anderhalve volle, dan kosten ze zelfs geld. De vrachtkosten hebben puur te maken met de beladingsgraad van de auto’s. Een volle is prima, elk restant kost geld.
Gr.
AlbertUpdate 9

Beste Hans,
Volgens tegenstanders van inkorfbeperking hebben megahokken c.q. veel-inkorvers geen voordeel ten opzichte van kleine liefhebbers.
Het huidige 1 op 10 systeem voor de puntentelling is gebaseerd op de gedachte dat je voordeel hebt met meer duiven in concours.
Ik neem aan dat genoemde tegenstanders dan ook voor een terugkeer naar het puntensysteem van “eerste 2 in de klok” zijn, ongeacht de verschillen in ingekorfde duiven!
Meer duiven mee biedt immers geen voordeel!
Mvg,
HansUpdate 10

Een reactie op deze geplaatste stukjes.
Ik begin maar dat ik een oude liefhebber ben en ja ik vont en vindt dat het vroeger beter was in deze mooie sport.
Je was met 90 of meer liefhebbers in een club en speelde allemaal met gemiddeld 12 duifjes of soms een paar meer of minder je was om 2 uur voor de thuiskomst van de duifjes bij elkaar in het gang pad om te ouwehoeren wie er vroeg zou pakken en er met de centen van door zou gaan ha-ha.( even tussen door toen vlogen de duiven ook van 900 tot 2100 meters per minuut en ook aan een touwtje thuis dus wat nou betere duiven) en dan naar de club wat was dat mooi. Die goede oude tijd.

Nu een stukje over de duif.
(dit is een voorbeeld)
De duif is een klad vlieger en als er een club is waar er 500 duiven van twee liefhebbers naar toe moeten? Ook nog met de wind mee ja dan kan je als je iets van duiven af weet op je vingers uit tellen waar de massa valt. (lees: de uitslagen maar goed dus kijken naar westen wind en dan een week er na oosten wind geheel een anderen uitslag)
En dan dat geklets over kosten van de vracht. Wat is dat een slap gelul.
Nee, laat de liefhebbers met max. 50 oude en 70 jongen spelen en de sport is gered, denk ik.
En ook nog Orleans jonge duiven landelijk terug en de sport wordt weer als vroeger toen het zo mooi was.
Dus dit zijn mijn gedachte over die mega hokken (zo snel mogelijk weg er mee).
Groetjes
FransUpdate 11

Ik denk niet zo negatief over Megahokken als sommigen doen.
Zolang de kampioenschappen niet berekend worden enkel over de snelste uit de klok maar ook gekeken wordt naar het aantal duiven wat wordt ingekorfd, het verfijnde systeem 1:10 is m.i. het minst slechte systeem, ben ik niet zo bang voor de megahokken.

Zij moeten dan immers aanzienlijk meer duiven constateren voordat zij hun vereiste aantallen binnen hebben. Dat “de kleine man” geen kans meer heeft is dan ook onzin.
En trouwens: als ik zie welke liefhebbers geweldige prestaties weten te behalen, zie bijv. Het Spoor, dan zijn dat geregeld liefhebbers die het juist niet van de massa moeten hebben. Maar wel de megahokken weten te verslaan!
Laat s.v.p. iedere liefhebber het aantal duiven houden wat hij/zij wil. De een vindt weinig duiven houden perfect, een ander houdt juist van heel veel duiven. Het gaat om het plezier wat jij aan jouw duiven beleeft.
Misschien moeten wij in deze tijd juist blij zijn met grote liefhebbers, we verkeren nu eenmaal niet in een luxe positie.
En geen inkorfbeperkingen vastleggen aangaande de kampioenschappen. “Duif nummer 31 supervroeg constateren maar de 1e 30 tellen dus helaas pindakaas”.
Dat heeft toch niets meer met sport te maken?
Wouter

Wouter

Update 12

Ben het met “Frans” eens! Laat de liefhebbers met max. 50 oude en 70 jongen spelen en de sport is gered, denk ik.

Inderdaad megahokken bepalen de trek maar dat deed/doet ook een samenspel met een dorp waar 80 liefhebbers elkaar opjagen naar top prestaties, vroeger in de (jaren 70/80/90 ) kon je in Wezep GLD het mekka van de afdeling Zwolle e/Omstr. thans afd.8 GOU waar toen der tijd niet tegen te spelen was door de verenigingen daar om heen, je kon daar toen nog met 5 weduwnaars en een 20 tal jongen top prestaties neerzetten, OMDAT deze zich optrokken aan de “TREK” van de massa duiven waar in verhouding ook “goeie” bijzaten, wanneer je bijvoorbeeld 1 zat in de vereniging van 1000duiven zat je vaak ook bij de eerste 5 in de Kring van +/- 4000duiven en bij de eerste 20 in de afdeling van +/- 10.000duiven nu de tophokken en massa daar verdwenen is, is Wezep geen schim meer van wat het ooit is geweest, waren vroeger die mooie topprestaties dan zo eerlijk, NEE dat waren ze eerlijk gezegd in hun verhouding niet, wil er mee zeggen dat het voordeel van de massa en vooral de goei v/d massa de top prijzen binnenhaalt en wat en hoe en waar je ook speelt of inkorft 80% is altijd de verliezer en die zal altijd klagen, maar de massa v/d streek bepaald de trek, zit je daarbij heb je mazzel zit je daar niet bij heb je een serieus sportief probleem.
Een mega tophok heeft / creëert een voordeel daarom zou ik pleiten voor serieuze inkorfbeperking 1:10 is niet de gouden oplossing zodra een hok er 200 of meer meedoet dan gaat zijn aantal in de trek meespelen en hebben die 10 gezette het voordeel in de flow mee te gaan van hun hokgenoten vanaf de losplek en meer z’n koers te bepalen bij elke wind en hoe zit het dan met de hogere transportkosten wanneer inkorfbeperking ingevoerd? Denk dat er dan minder gaan stoppen zodra ze ervaren weer meer kans op een eerlijker prijsje te kunnen maken en dan vervoer je i.p.v. 2 containers, dan maar met 1 container en1 chauffeur en 1 convoyeur wat met de vergrijzing ons nu toch al volop staat te gebeuren en het systeem van megahokken zal dan een nog groter voelbaar probleem gaan vormen.

Kortom mijn conclusie mbt Megahokken; Een echte Topspeler met gem. een 40/50 mee die redt dat nog wel, wat we vergeten zijn de grote groep liefhebbers daaronder
Deze werden al zo lang ondergewaardeerd met gevolg dat ze reeds stopten, megahokken zullen dit proces niet verminderen maar versnellen!, de kleinere spelen dienen we te beschermen, althans das de mijn.
Egbert

Update 13

Stayeren…. Ach… Ik zie met éénhoksraces nooit het stayeren plaatsvinden. Waarom niet? Omdat de kwaliteit gewoon enorm verschilt tussen de duiven. Die hokken die op dit moment veel aandacht krijgen door een bepaalde schrijver in Afdeling 5 barsten gewoon van de kwaliteit. Daardoor krijgen ze veel duiven opeenvolgend of tegelijkertijd.
Er was of nog steeds is een megahok op de Marathon in Zeeland en ook daar komen de duiven niet aan een touwtje thuis….
Groet
Arjan


Update 14

Hallo Hans,

Wat de megahokken betreft: laat ze doen.
Alleen wel de megahokken tegen elkaar en de kleintjes tegen elkaar.
Megahokken en commerciële geeft allemaal niks maar dan wel tegen elkaar. Beroepsvoetballers spelen ook niet tegen amateurclubs.
Je ziet hier steeds hoe meer Chinese en Japanse megahokken verschijnen.
Is alleen bedoeld voor de export.
Is niet erg misschien zelfs wel goed voor de sport maar wel apart en hobbyisten met weinig duiven ook apart.
Nu wordt het kunstmatig hoog gehouden omdat er geen losse duiven mee mogen.
Er zijn heus wel mogelijkheden maar moet wel iets gedaan worden zie anders de sport doodbloeden.
Groetjes
Gupke


Update 15

Hallo Hans,

Wil je kijken op YouTube naar een lossing van afdeling 11 en afdeling 10.
Die van afdeling 10 zijn al weg, op hetzelfde moment staan ze bij afdeling nog aan de kar te trekken.
Dat noemt men eerlijk spel.
Vriendelijke groeten,
Fokko
Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 
Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.