Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 


2021-45 Coli ervaring

Hallo Hans,

Hieronder een ervaring voor onder het kopje Coli.

Yakult / Bulgur / Electrolyten

Ik heb zojuist een Coliuitbraak bij een clubje late jongen gehad. Het hele hok rond!
Stinkende groene mest/slijm en heel erg zielige duifjes. Toen 1 duif niet kwam eten had ik het door, ik heb deze afgezonderd maar het mocht niet meer baten, de duiven werden allemaal ziek!

Sommige waren er echt beroerd aan toe, deze heb ik met een kropnaald (veilige voederspuit voor vogels) 2 dagen 5ml Yakult opgespoten. Daarna voor alle duiven Yakult in de drinkpan: op 1 liter water 1 flesje Yakult en 10 ml electrolyten (Belgasol).
Volgens advies 7 dagen lang maar nu na 6 dagen zijn de duiven alweer goed aan het eten, steeds meer stevige mestbolletjes met hier en daar een pluimpje. Ze knappen echt heel snel op!

De drank maak ik vers aan, vlak na het voeren waardoor alles goed gemixed is als de duiven drinken. Dit moet je echt doen want anders ligt het op de bodem van de pan.
Als alle duiven goed gedronken hebben dan gaat de drinkpan weer uit het hok en dit proces wordt herhaald bij de volgende voerbeurt.

Omdat de meeste duiven aan het begin van de infectie niet of nauwelijks eten start ik bij het voeren met en beetje bulgur, dat zijn een soort pastakorreltjes dat ik dan vooraf geweld heb met een flesje Yakult. (Google maar even op bulgur).

162 gram bulgur + 1 flesje Yakult en dan lang en goed schudden totdat de bulgur de Yakult egaal heeft opgenomen.
Gebruik je meer vloeistof dan wordt het te plakkerig en kan je het slecht voeren. Natuurlijk ook weer vers en schoon aanbieden.

Zoals bovenstaand kan je het goed en veilig voeren, het is erg makkelijk verteerbaar en heeft een hoge voedingswaarde. De duiven moeten even wennen maar vinden het al snel lekker en omdat de korrel heel klein is kunnen ze er niet veel van eten. Een soort dieet waarvan ze goed kunnen aansterken, een beetje zuivering erna voor wat kropvulling en dat is het dan.

Lijkt allemaal veel maar ik ken het gevoel van machteloosheid. Vroeger wist ik dit allemaal niet en dat betekende dan soms meerdere weken tot zelfs maanden tobben.

Met bovenstaande kuur bestaande uit voornamelijk natuurproducten na 5 dagen weer goede mest en duiven die heel snel opknappen.

Ik ben ervan overtuigd dat het werkt!

Op weg geholpen door deze pagina’s van Martijn en Hans, super!

Richard

Reacties aan: bodelierpigeons@gmail.com
Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.