Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 


2022-32 Lossingen en rampvluchten

Vandaag, 17 aug. 2022, de zoveelste rampvlucht dit jaar in Antwerpen, vanuit Quiévrain, nog geen 100 km, eerste lossing om 8.00 uur.
In Nederland is het niet anders en het wordt tijd dat er een grootschalig onderzoek komt naar de oorzaak.
Ik blijf erbij dat de grote boosdoener in de desoriëntatie van de reisduif (en ook in andere vogeltrekken, wereldwijd) de vervuiling van onze atmosfeer is.
Alsmaar meer zendmasten, satellieten, toenemend internet en het vliegverkeer, om er maar een paar te noemen.
Ik heb de Universiteit in Wageningen, dit jaar enige tijd geleden, gevraagd hiernaar een onderzoek te doen, maar zij lieten mij weten dat hier geen geld voor is.
De internationale duivenbonden zijn nu aan zet om dit onderzoek te initiëren en te financieren, om een mogelijke oorzaak dan wel verband te vinden, wil onze mooie duivensport nog een lang leven beschoren blijven.
Het zijn niet alleen de vluchten, bij ogenschijnlijk mooi weer, maar ook de verliezen aan huis van onze, meestal jonge duiven.
Ik heb dit zelden meegemaakt in mijn toch 65-jarige bedrijven van de hobby, maar de laatste jaren beginnen deze verliezen extreme vormen aan te nemen….wij mogen met zijn allen niet stil blijven zitten en toekijken, daar is onze hobby te mooi voor!!!
John

Update 1

Geachte,
Met belangstelling uw klaagzang gelezen.
Ikzelf speel al jaren alle ZLU vluchten en af en toe een middaglossing van de NPO.
Met dat laatste gestopt uit onvrede met idiote IWB-beslissingen.
Zelden wordt hier een duif verspeeld, ook dit jaar niet.
Wat de j.d. betreft. De kweek begint in maart/april. Als de j.d. beginnen te “trekken“, gaan ze zonder verdere opleer in 1 keer naar Menen (98 km) of Quiévrain (120 km).
Verliezen zijn te verwaarlozen.
Dus geen onderzoeken door zgn. wetenschappers die van alles en nog wat verstand hebben behalve van duivensport.
We hebben al genoeg beperkingen, laat die buitenstaanders van universiteiten enz. weg uit onze sport. Ze hebben al genoeg ellende veroorzaakt. Zoek de fout bij jezelf ipv de door u genoemde veronderstelde oorzaken.
Jan.

Update 2

Dag Jan,

Het verliezen van jonge duiven is heel demotiverend voor liefhebbers. Ik snap dat wel en uw reactie op het ingezonden stuk van John vind ik niet erg begripvol en geeft ook geen antwoorden.
Ik neem tenminste aan dat uw oplossing niet serieus alleen bestaat uit: koppelen in maart en ineens inzetten op 100 km. Zelf heb ik voor John ook geen oplossing. Wel denk ik dat het wanneer je in een regio woont waar jaar op jaar verliezen zijn met de jonge duiven je zou kunnen overwegen om niet het jonge duiven programma te nemen als moment waarop ze mee moeten. Voor mij zijn dat al sinds jaren de najaarsvluchten. Ook dan zijn er duiven die achterblijven, maar die goede die je gekweekt hebt zit er waarschijnlijk nog wel tussen.
Daarna moet je wel bereid zijn om de jaarlingen in maart veel korte opleervluchtjes te geven. Misschien het proberen waard.
Herman
Reacties aan: bodelierpigeons@gmail.com
Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.