Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 2022-37 Zonnepanelen

Kunnen er zonnepanelen op ons duivenhok?
 

Miel

Reactie:

Het is alweer enkele maanden geleden dat deze vraag binnenkwam.
Een niet alledaagse vraag in deze rubriek, alhoewel zonnepanelen een ingeburgerd begrip is heden ten dage. Je kunt geen straat in fietsen of er zijn wel enkele huizen die zijn voorzien van zonnepanelen.
In het verleden zijn er in de voorganger van deze rubriek ook al vragen over gesteld aan Martijn. Er werden door de lezers enkele vraagtekens geplaatst bij het plaatse van zonnepanelen op een duivenhok zoals: ‘Lijkt mij duidelijk dat dit straling oplevert, zelfs bij ene geďsoleerd dak.’ Jammer is dat bij de bij deze opmerking geplaatste link niet meer werkt. Was wel benieuwd naar de argumentatie.

Een andere opmerking was:
‘Buurman heeft tuinhuis laten plaatsen met 12 stuks zonnepanelen, staat op een kleine meter van mijn duivenhok. Nu is het geval dat ik 2 februari gekoppeld heeft, en op heden 1 maart nog geen ei bij de jaarling duivinnen. Mest laten onderzoeken, niets gevonden, voor mij een raadsel. Of toch de zonnepanelen…?’
Het niet leggen van duivinnen kan zo veel meer oorzaken hebben, dat het te makkelijk is zo kort door de bocht naar de zonnepanelen te wijzen.
De meeste reacties waren positief alhoewel niemand op dat moment er veel ervaring mee had.
Nu dus de hernieuwde vraag en het duurde even voordat er een reactie kwam op deze vraag. Het was Eric die me er op wees dat er op de hoofdpagina van DMP een banner stond van een Belgische combinatie, waarin te zien is dat er op een aantal van hun hokken zonnepanelen zijn gemonteerd.
(Zie bijgevoegde foto's onderaan deze pagina)

Dus werd er contact gelegd met de combinatie Bart & Lutgard Verbeek (hierna: BLV) in het Belgische Poppel en stelde ik hen een aantal vragen over het hoe en waarom van zonnepanelen op hun hokken.

1. Wat is de reden om zonnepanelen op jullie hokken te leggen?

BLV: De reden is dat wij op het dak van ons huis niet de benodigde plaats hadden om de zonnepanelen te leggen. Dan ga je kijken wat el mogelijk is. De duivenhokken boden hierbij uitkomst. En omdat deze ook nog eens gesitueerd op het zuid-oosten zou het dak uitstekend geschikt zijn. Dus hebben wij in 2017 een drietal van onze hokken voorzien van zonnepanelen.

2. Wordt de opgewekte stroom zowel voor de woning als de hokken gebruikt?

BLV: In eerste aanleg was het de bedoeling de opgewekte stroom alleen te gebruiken voor onze woning. Maar het zou zonde zijn als je deze niet overal gebruik waar je stroom nodig hebt. Dus zijn onze hokken ook aangesloten.
3. Waren de duiven snel gewend aan de zonnepanelen op het dak?

BLV: De duiven die toen bij plaatsing op de hokken zaten hadden enkel de eerste dagen een beetje argwaan maar dat was snel over.
En de jonge duiven die hebben er helemaal geen last van en wel omdat ze er vanaf de eerste dag dat ze buiten komen mee in aanraking komen en ze daarom ook niet anders weten.
4. Gaan de duiven ook wel eens op de zonnepanelen zitten?

BLV: De duiven proberen als ze pas buiten komen als (jonge duif), wel eens op de panelen te gaan zitten maar deze liggen zo schuin dat ze daar geen grip op hebben en er vanzelf weer afglijden. Na enkele keren geven ze het dan wel op. Boven de panelen (nok), zijn draden gespannen zodat ze daar ook niet op kunnen gaan zitten.
5. Ik kan me voorstellen dat er ook wel eens poep op de panelen komt. Levert dat geen problemen op? Jaarlijkse schoonmaak?

BLV: Poep op de panelen valt best mee, ook omdat ze er niet op kunnen gaan zitten. Enkel indien ze erover vliegen laten ze soms wel eens iets vallen maar dat is er na een fikse regenbui wel weer af. Ook worden ze eenmaal per jaar even gereinigd met behulp van de tuinslang.
6. Hebben de zonnepanelen eventueel nadelige gevolgen gehad voor de prestaties van de duiven?

BLV: De zonnepanelen hebben geen enkele nadelige invloed gehad op de prestaties aangezien we na het plaatsen nog provinciale-zonale en zelfs een nationale overwinning behaald hebben.
7. Hebben jullie zelf nog iets toe te voegen aan vorenstaande?

BLV: We hebben zelfs ondervonden dat de panelen in de zomer bij grote hitte zelfs verkoeling op het hok brengen omdat ze de directe zon op het dak tegenhouden en het dak daardoor minder opwarmt met minder warme hokken tot gevolg.
Een duidelijk verhaal met alleen maar winnaars: de beurs van de duivenliefhebber, de duiven met een milder klimaat in de zomer en het milieu.

Dank aan Bart en Ludgard Verbeek voor de medewerking. Meer weten over deze Belgische combinatie? Kijk hier: BLV Racing Pigeons

Benieuwd welke liefhebbers in de komende tijd zonnepanelen op hun hokken gaan plaatsen. Hou ons op de hoogte.

 

 

Update 1

Wij wonen op de rand van een oude Maas-arm, dus hoger als onze buurman.
Hij heeft Zonnepanelen op zijn garage gelegd waar wij recht tegenaan keken. Rond het middaguur keken wij een uur lang via die zonnepanelen, recht tegen de zon in. Het was echt net of je recht tegen de zon inkeek.
Toen hij dat een keer gezien heeft, heeft hij ze direct laten verplaatsen.
Volgens mij is zonnepanelen op het dak van je duivenhok dus geen goed idee.
Met deze ervaring denk ik zelfs weleens dat al die zonnepanelen op de daken iets te maken kunnen hebben met de grote verliezen van de laatste jaren.

Frans
 

 

 Reactie:
Een zeer interessante vraag die al eens in de rubriek van Martijn aan de orde is geweest.
 Lees hier de reacties van destijds (
1, 2 en 3).
Zijn er liefhebbers die anno 2022 ervaring hiermee hebben?

Reacties aan: bodelierpigeons@gmail.com

Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.

 

Foto's: ©Bart en Ludgard Verbeek