Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 


 

2023-12 Duiven ophalen

Hallo,

Ik wil eens reageren op het "correct handelen" bij het melden van duiven. Waar ons npo nu zo op gaat letten.

Vorig jaar werd er een duif van mij gemeld door een dierenambulance. Ik stelde voor om een koerier te sturen: € 40,00. Dat vond de mevrouw van de dierenambulance een goed plan.

Toen ik vroeg of ik haar ook nog iets verschuldigd was, vertelde ze mij dat het uitrijden van de dierenambulance en het verzorgen van de duif € 35,00 moest kosten.

Daarop heb ik haar gevraagd de duif dan maar los te laten, omdat ik eenvoudigweg het geld niet heb om € 75,00 af te tikken voor een verdwaalde duif, in de hoop dat de duif weer de weg naar huis zou kunnen vinden.

De mevrouw heeft toen mijn duif losgelaten. Maar verwachtte toch nog de € 35,00 voor de dierenambulance van mij te ontvangen. Maar ik heb de dierenambulance toch niet gevraagd om mijn duif op te halen?

Ik vind de centrale hokken een geweldig iets, de duivensport zorgt zelf voor verdwaalde duiven. De mensen die centrale hokken beheren: Petje af! Keurig! De € 5,00 die het centrale hok rekent voor de verzorging betaal ik met liefde. Maar ik hoop dat de npo ook stappen onderneemt tegen de dierenambulances die ongevraagd duiven ophalen en verzorgen, en daar dan € 35,00 voor rekenen. De npo zou ons daartegen moeten beschermen.

Ik wil dat als men een duif van mij meldt, dat er direct met mijn telefoonnummer wordt vermeld

"Geen dierenambulance".

Die mensen mogen van mij ook gerust hun hobby hebben, maar niet op mijn kosten! Stelt U zich voor dat er 10 jongen bij hun terechtkomen, dan ben ik € 750,- lichter! 

Jeroen

 

Update 1

Hallo Hans, 

Ik wil hier wel meteen op reageren.

2 jaar geleden ben ik voor een liefhebber uit de vereniging van Noord-Limburg naar Dierenambulance Lelystad gereden voor een opgevangen duif.Onderweg contact met deze mensen zodat ze tijdig op de opvang locatie aanwezig zouden zijn.
Daar aangekomen bleek er net nog een postduif te zijn binnengebracht. 1 van onze vereniging dus en 1 uit de buurt van Den Bosch. Ik heb na overleg met de eigenaar ook die duif meteen mee kunnen nemen en gezorgd dat deze thuis kwam. Kosten voor de Dierenambulance: 15,= voor 2 duiven. 7,50 per duif dus. Alleszins redelijk te noemen.

Hier in het dorp rijdt de Dierenambulance niet eens meer voor postduiven, vaak worden wij dan ingeschakeld als er een duif bij een particulier is opgevangen.  Helemaal prima, wij doen het met liefde.

Het beleid is niet overal gelijk en heeft ook te maken met de financiering vanuit de betreffende gemeente. Hier is voor de postduif vast nog wel winst te behalen met goede afspraken met bv de NPO. 

Grt.
Erik

Update 2

Fijn te zien dat ook juristen deze rubriek lezen en wat nog belangrijker is, dat ze reageren en vanuit hun kennis een antwoord geven.

Hieronder eerst de eerste reactie, aangevuld met vragen van mijn kant en weer een reactie hierop.

Dag Hans,

Ter aanvulling op de discussie op duivenmarktplaats.nl als het gaat om ophalen van duiven.
Degene die een duif vindt die verzorging nodig heeft is min of meer verplicht om in actie te komen op grond van zaakwaarneming.  

De dierenambulance kan de dieren ophalen op grond van hetgeen 'zaakwaarneming' wordt genoemd. Zaakwaarneming is een rechtsfiguur geregeld in titel 4 afdeling 1 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Het beschrijft het willens en wetens op redelijke grond inlaten met de behartiging van eens anders belang, zonder de bevoegdheid daartoe aan een rechtshandeling of een elders in de wet geregelde rechtsverhouding te ontlenen. De dierenambulance mag op grond van de wet het belang van de eigenaar van het dier behartigen, zonder hier voorafgaande toestemming van de eigenaar voor te vragen. Zodra is vastgesteld dat het dier zorg nodig heeft, mag de dierenambulance optreden en doen wat noodzakelijk is. 

Met vriendelijke groet, 

Krijn

 

Tussenvraag:

Goedemiddag Krijn, 

Dank voor je reactie.

Voordat ik je reactie plaats heb ik een wedervraag: stel de dierenambulance wordt gebeld en ter plaatse gekomen wordt vastgesteld dat het dier geen zorg nodig heeft, wat dan?
Neemt de dierenambulance het dier dan toch mee?
En zo ja, wie betaalt de kosten voor vervoer en opvang?
En er zijn kosten gemaakt door alleen al het uitrukken van de dierenambulance.
Kunnen die kosten dan ook worden verhaald op de eigenaar van het dier?

Zou de melder van het dier dit dier naar een dierenopvang hebben gebracht van bijvoorbeeld de Dierenbescherming, dan is het nog maar de vraag of door de opvang kosten in rekening worden gebracht.

In een geval heb ik zelf meegemaakt dat dat door de dierenopvang niet gebeurt. Je mag wel een vrijwillige bijdrage doen. 

Hoe zie jij dat? 

Groet

Hans


Antwoord Krijn:

Dag Hans, 

In het kader van ‘zaakwaarneming’ zijn ook de kosten van de dierenambulance die onterecht uitrukt in principe voor rekening eigenaar duif.
Je moet het zo zien dat een burger een plicht heeft om voor de belangen van jouw dier op te komen. Het zou dan vreemd zijn als er voor hem kosten aan verbonden zijn.

De dierenambulance mag kosten in rekening brengen, maar hoeft dat niet te doen.

Met vriendelijke groet,

Krijn 


 


Reacties aan: bodelierpigeons@gmail.com
Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.